Piffa upp altanen

Datum: 2012-07-13

Uteplatsen blir mer och mer som ett extrarum med grill och moderna utemöbler. Idag är det många som njuter av allt från en enkel morgonkaffe till långa middagar på antanen eller terrassen. Och vad passar då bättre än att höja mysfaktorn ännu mer med lite gröna och blommiga inslag?

Det spelar ingen roll om du vill ha en grönsaksodling eller en lummig miniträdgård med olivträd och dvärglönnar. En uteplats erbjuder fantastiska möjligheter för grönska. Tack vare att den oftast är solig och vindskyddad så skapar den ett miniklimat där även känsligare växter klarar sig bra. Men det finna andra fördelar. Det är nämligen bekvämt. Och enkelt.

– En altanodling är lättskött, säger Emelie Solberg på Florins. Du behöver till exempel inte krypa omkring och rensa ogräs, du kan bära runt på hela odlingen och ställa den på ett bord om du vill.
– Och sjukdomar är ett mindre problem här än i trädgårdslandet, fyller kollegan Karin Hedberg i. Du kan byta ut all jord till nästa år om det behövs.

En annan fördel med en altanplantering är att den är flexibel. Du kan verkligen experimentera och plantera det du tycker om. Testa ett värmekrävande träd eller plantera morötter och tomater bredvid varandra. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Skulle du misslyckas så kan du börja om helt nästa år.

Men det är inte bara att ställa ut frön och krukor. Det finns lite som man måste tänka på. Och vad är då det viktigaste när du planerar en altanplantering?

– Dränering, säger Emelie och Karin i munnen på varandra. Det är absolut viktigast. Och stora krukor. Då slipper du vattna så ofta.

– Det är enkelt att fixa bra dränering, berättar Emelie Solberg. Se till att det är hål i botten på krukan så att vattnet kan rinna ut. Lägg sedan lecakulor i botten och en bit fiberduk ovanpå som avskiljare innan du fyller på med jord och planterar själva växten.
– Om du vill plantera träd på uteplatsen finns det en annan viktig sak att tänka på, forsätter Karin Hedberg. Se till att grundstammen är svagväxande. Fråga helt enkelt försäljaren hur stort trädet blir. Så att du vet att det får plats.

Oavsett hur mycket grönska du planterar på din uteplats så tar sommaren sorgligt nog alltid slut. Och då är det dags att tänka på vinterförvaring. De tåligare växterna kan du oftast bara flytta in mot husväggen och täcka med bubbelplast och säckväv. Ett frostfritt garage med fönster är däremot bra för de lite känsligare växterna. Och när du väl har plockat in dina växter är det bara att vänta. På nästa vår.